Start werken aan het viaduct van Vilvoorde

16/08/2023

Het viaduct van Vilvoorde, de bekendste brug van ons land, ging al in 1978 open voor het verkeer. Intussen rijden elke dag zo'n 150.000 voertuigen over de brug. En dat zorgt voor meer slijtage dan de ingenieurs van toen konden voorspellen.  

Na 50 jaar steeds intensiever gebruik dringt een grootschalige renovatie zich op.  

Een enorme uitdaging 

De renovatie van een brug van 1.700m lang op een hoogte van meer dan 30 meter is een groot en complex werk. Het Viaduct bestaat daarenboven uit twee bruggen naast elkaar. In totaal gaat het dus om 3.400 meter snelweg!  

De werken omvatten naast de vernieuwing van het asfalt, het verstevigen van de stalen draagconstructie waar de betonplaat op rust, het verwijderen van de asbesthoudende verf op de stalen draagconstructie, het vernieuwen van de vangrails en het plaatsen van energiezuinige verlichting. Onder het asfalt wordt ook een nieuwe betonplaat asfalt gelegd. 

Grote hinder verwacht 

Een gigantische opdracht die in totaal 8 jaar zal duren en voor grote hinder zal zorgen op de Ring. De werken worden gefaseerd uitgevoerd. Bij elke fase worden telkens enkele rijstroken afgesloten. Dat is dan de werfzone. 

Fase 1: augustus 2023 - eind 2025 

Op 16 augustus start de eerste fase op de binnenring.  Concreet zal het verkeer richting Zaventem over drie versmalde rijstroken moeten aan een maximumsnelheid van 50km/u. Vanaf februari 2024 zal tijdens sommige weekendnachten zelfs maar 1 versmalde rijstrook beschikbaar zijn.  

Werken op de Ring

 

Meer informatie over de volgende fases en wat de impact daarvan zal zijn vind je hier

Kies voor alternatief vervoer 

Dat de werken voor files richting Zaventem zullen zorgen, staat buiten kijf. Wie van de richting Gent of uit de regio ten noorden van Brussel komt, krijgt de raad de auto indien mogelijk aan de kant te laten en gebruik te maken van het openbaar vervoer of de fiets. 

Zo zijn er vlotte treinverbindingen naar Brussels Airport vanuit Brugge, Gent, Aalst en Denderleeuw. Meer info op https://www.belgiantrain.be/nl .  

Voor wie van de regio ten noorden van Brussel komt, kan de Ringtrambus (lijn 820) een volwaardig alternatief zijn.  

Ringtrambus

 

Of misschien is voor jou de bus een optie? Zoek het uit met de routeplanner van De Lijn

Ook de fiets kan een alternatief zijn. Brussels Airport is vlot bereikbaar met de fiets dankzij de vele fietssnelwegen in de regio. Denk maar aan de F214 Vilvoorde-Brucargo. Op fietssnelwegen.be vind je een handige routeplanner die jou feilloos langs de mooiste fietsroutes naar de luchthaven brengt. 

Top