100 Brusselse kandidaten worden tot behandelaar bagage en luchtvracht opgeleid tegen de grote vakantieuittocht 2023

09/02/2023

Opleidingstraject met aanwervingsbelofte

Aviato, Aviato Academy, VDAB, Actiris, Bruxelles Formation en de afhandelingsbedrijven op Brussels Airport bundelen de krachten voor een unieke samenwerking. Samen stomen ze de komende maanden 100 Brusselse werkzoekenden klaar voor een job als “behandelaar bagage en luchtvracht” op Brussels Airport. Tijdens een opleiding van 3 weken in de Aviato Academy Talent Hub op Brussels Airport leren ze alle kneepjes van het vak, met de belofte van een job bij afhandelaar Alyzia.

Aviato, Aviato Academy, VDAB, Actiris, Bruxelles Formation en de afhandelingsbedrijven op Brussels Airport beslisten in september 2022 om de krachten te bundelen en samen het Opleidingstraject “behandelaar bagage en luchtvracht” te lanceren.

 

Manutentionnaire samenwerking

Deze opleiding is op maat gemaakt voor toekomstige afhandelaars die zorgen voor het veilig laden en lossen van vliegtuigen. Deze 15-daagse opleiding tot behandelaar omvat de nodige theorie op vlak van veiligheid en voorschriften, maar ook praktijkoefeningen, om meteen de theorie in praktijk om te zetten en de operaties van dichtbij te zien. De opleiding wordt aangeboden door Aviato Academy in haar Talent Hub op Brussels Airport. Ervaren trainers brengen met veel passie de leerstof over bij de kandidaten en gaan met hen ook in de praktijk en op tarmac aan de slag. Specifiek aan dit traject is dat de kandidaten die de opleiding met succes afronden zowel aan de passagiers- als aan de cargokant van de luchthaven mogen werken.

“Brussels Airport is voortdurend op zoek naar nieuw talent, vooral ook voor bagage- en grondafhandeling", zegt Arnaud Feist, voorzitter van de raad van bestuur van Aviato. "Met de zomer in aantocht wil Brussels Airport voorbereid zijn om een toenemend aantal passagiers te verwelkomen. Het is ontzettend belangrijk om vandaag diegenen op te leiden die tijdens die drukke periode op het terrein zullen staan, en ook om toekomstige kandidaten aan te trekken en te motiveren. En dat is wat we met deze opleiding doen, met de aanwervingsbelofte bieden de partners een verbintenis op lange termijn voor alle kandidaten die de opleiding met succes afronden.”

Kenmerkend aan de didactische aanpak van Aviato Academy is dat we de kandidaten van het begin tot het einde individueel begeleiden en opvolgen om hen alle slaagkansen te bieden. Ze worden ook bijgestaan om hun digitale skills d.m.v. gebruik van tablets en e-learnings bij te spijkeren. We stomen hiermee kandidaten klaar die bij de luchthavenpartners aan de slag gaan na enkele dagen training met hun tools en interne procedures. Na het succesvol doorlopen van de opleiding gaan ze dan ook naar huis met een aanwervingsbelofte.”, zegt Isabelle Borli, General Manager van Aviato.

 

100 kandidaten worden opgeleid tegen zomer 2023

Aviato biedt deze opleiding aan voor alle partners en werkzoekenden, maar er wordt ook specifiek ingezet op het aantrekken van Brusselse kandidaten hiervoor. In 2022 konden er al 50 Brusselse kandidaten na deze opleiding aan de slag bij afhandelaar Alyzia. Dit jaar zullen er minstens dubbel zo veel kandidaten opgeleid worden en dus actief zijn op het terrein vanaf deze zomer.

Met de opleiding willen we Brusselse kandidaten met minder kansen op de arbeidsmarkt klaarstomen voor een job op de luchthaven. Dat ligt perfect in lijn met de campagne “Rekruteren Binnen De Ring” die we vorig jaar samen met VDAB op poten zetten. Met die campagne willen we ervoor zorgen dat meer werkgevers uit de rand rond Brussel bij het zoeken naar nieuwe collega’s ook denken aan Brusselaars. Dat doen ze nog niet automatisch. Omgekeerd hebben Brusselse werkzoekenden ook de reflex nog niet altijd om ook net buiten Brussel te zoeken. Dus zorgen wij, onder andere met dit soort initiatieven, ervoor dat ze elkaar vlotter vinden!”, zegt Caroline Mancel, adjunct-directrice-generaal van Actiris.

 

Klaar voor het zomerseizoen

Tegen de zomervakantie willen Aviato en haar partners 100 Brusselse kandidaten opleiden. Er zijn momenteel al 9 opleidingssessies gepland met bij elke sessie gemiddeld 10 ingeschreven kandidaten. Met het zeer hoge slaagpercentage van de opleiding zijn de partners ervan overtuigd dat Alyzia zo voldoende mensen aan boord zal hebben om de drukke zomerperiode op Brussels Airport tegemoet te gaan.

“Ik heb één ambitie: meer Brusselaars aan werk helpen, zowel in Brussel, Wallonië als Vlaanderen. Ik heb zelfs een doelstelling bepaald: elk jaar 2.000 extra Brusselaars aan het werk krijgen in Vlaanderen, met een stijging van 10% per jaar. Door overheidsdiensten en privébedrijven samen te brengen, creëren we opleidingen op maat met een aanwervingsbelofte! Momenteel steken elke ochtend 53.000 Brusselaars de Brusselse grens over om in Vlaanderen te gaan werken. De werkgelegenheidskansen zijn reëel en hun aantal moet toenemen. Het is dankzij dit soort projecten, waarbij 100 Brusselaars worden opgeleid tot bagageafhandelaar, dat we zullen slagen.” Vervolledigt Brussels minister van Werk & Beroepsopleiding Bernard Clerfayt.

Nieuw sinds januari 2023 is dat de opleiding wordt verrijkt met lessen Nederlands. De Brusselse kandidaten worden enkele dagen ondergedompeld in de Nederlandse taal en meer specifiek het luchthavenjargon. Deze talenkennis is cruciaal voor de veiligheid en ook niet onbelangrijk voor de integratie en het welzijn op de werkvloer.

Binnen dit opzet heeft elke partner zijn verantwoordelijkheden. Aviato, het tewerkstellingscentrum van Brussels Airport, zorgt voor de promotie van het programma en voor het vinden en selecteren van kandidaten. Aviato Academy is verantwoordelijk voor de theoretische opleiding en praktijkopleiding. Het aanwervende bedrijf biedt de opgeleide kandidaten vervolgens een baan aan. Binnen deze samenwerking staan Actiris, Bruxelles Formation en VDAB in voor de financiering van het volledige traject.

"Dit publiek-private partnerschap is essentieel om de Brusselse werkzoekenden aan werk te helpen. Het succes van deze opleiding is overduidelijk en wij zijn bijzonder trots dat wij hieraan kunnen bijdragen door de cursisten te begeleiden in hun weg naar succes. We kondigen ook aan dat dit partnerschap in 2023 is verlengd. De luchthavenberoepen op Brussels Airport vormen een echte kans voor Brusselse werkzoekenden.” Olivia P’Tito – Algemeen Directeur Bruxelles Formation

Top