Veelgestelde sollicitatievragen

Image
Sollicitatie

 

Welke vragen kun je tijdens je sollicitatiegesprek op Brussels Airport verwachten? Een goede voorbereiding is het halve werk, dus zorg dat je jouw antwoorden op deze tien meest gestelde sollicitatievragen op zak hebt. Onze partners VDAB en Actiris lijsten de meest voorkomende sollicitatievragen op en vertellen je hoe je best antwoordt. Je ontdekt bovendien hoe je je kansen op een job op onze nationale luchthaven nog kan verhogen. 

1. Vertel eens iets over jezelf
De kans is groot dat het gesprek met deze vraag zal beginnen. Bereid dus zeker voor hoe je je verhaal zal vertellen. Gebruik je cv als rode draad. Haal er enkel die elementen uit die belangrijk zijn voor de job waarvoor je solliciteert. Probeer jezelf meteen te onderscheiden van de andere kandidaten.

2. Waarom heb je voor deze job gesolliciteerd?
De werkgever wil hiermee nagaan wat jouw beeld is van de job. Het is belangrijk dat je de functiebeschrijving goed gelezen hebt. Toon aan waarom jij geschikt bent voor de job. Welke vaardigheden of ervaringen op jouw cv passen bij de taken in de functiebeschrijving?

3. Waarom ben je bij je vorige werkgever weggegaan?
Wees duidelijk en eerlijk, maar probeer altijd positief te blijven. Slecht spreken over je vorige werkgever zal niet in goede aarden vallen. Leg uit dat je wil evolueren, wat je miste in je vorige job en hoe je dat wil veranderen.

4. Wat spreekt je aan in de job?
Dit is de kans om te tonen dat jij de ideale kandidaat bent voor de job. Hoe past je persoonlijkheid bij de job en het bedrijf? Hoe zie jij de job? Wat weet je over het bedrijf en wat spreekt je hierin aan? Haal inhoudelijke argumenten aan en vermijd argumenten zoals het loon of het feit dat het naast je deur is.

5. En wat spreekt je minder aan?
Vertel eerlijk wat je misschien minder zal liggen of waarover je twijfels hebt. Elke job heeft wel mindere punten. Zorg ervoor dat je niet het meest essentiële aanhaalt. Als je bijvoorbeeld solliciteert voor verkoper en je zegt dat je niet graag met mensen omgaat, dan kan dit een probleem vormen. Het is minder negatief als je in dat geval zegt dat je niet van administratieve taken houdt.

6. Wat weet je over het bedrijf?
De werkgever test hiermee of je je goed voorbereid hebt. Heb je een kijkje genomen op de website? Als je informatie hebt opgezocht over het bedrijf, kom je gemotiveerd over.

7. Geef eens 3 sterke punten van jezelf.
Denk hier op voorhand over na. Haal je sterke punten aan die passen bij de job. En duid ze met een voorbeeld.

8. Wat zijn je 3 zwakke punten?
Kies zwakke punten die geen probleem kunnen vormen voor de job. En probeer door je zwaktes meteen ook je sterktes in de verf te zetten. Bijvoorbeeld je gebrek aan ervaring dat je kan compenseren door vaardigheden die zeker van pas komen voor de job.

9. Hoeveel wil je verdienen?
Toon aan dat je motivatie bij de functie ligt. Wees realistisch en eerlijk.

10. Waarom ben jij de ideale kandidaat?
Verkoop jezelf. Wees zeker van jezelf en som je sterke punten op. Verwijs naar je ervaring, opleidingen, interesses…

Top